Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Hiv-remmers moeten een onderdeel zijn van een omvattende strategie

23/09/2014 - 11:51

Sinds enkele jaren wordt er onderzoek verricht naar het preventief gebruik van hiv-remmers door mensen die nog niet besmet zijn, als een bijkomende strategie om overdracht van het virus te voorkomen. Deze medicatie wordt ook PrEP genoemd. Minister Onkelinx kondigde recent aan dat de Koning Boudewijn Stichting een oproep van 120.000 euro zou lanceren om deze piste grondig te verkennen. Voor Sensoa is dit een belangrijk onderzoek. Een kleine groep mensen heeft om uiteenlopende redenen minder boodschap aan het promoten van condoomgebruik. Voor hen zou de nieuwe strategie op termijn  een andere mogelijkheid zijn om zich toch te beschermen.

Complexe materie

Het project van onderzoekster Marie Laga van het Instituut voor Tropische Geneeskunde dat binnenkort van start gaat, is dan ook zeer relevant. Dat aidsremmende medicatie kan werken om een infectie met hiv te helpen voorkomen is veelvuldig aangetoond. Maar het blijft een complexe materie waarvan elk aspect grondig dient te worden onderzocht. Of er effectief belangstelling is voor deze strategie bijvoorbeeld en of innameschema’s in de praktijk zullen gerespecteerd worden. Het zijn maar een paar vragen die de studie hoopt te beantwoorden. Uit voorafgaand onderzoek weten we alvast dat de kans dat dit leidt tot zogenaamde "risico-compensatie" - we kunnen een beroep doen op medicatie dus laten het condoom weg – klein is.

Ook çavaria is voorstander

Voor alle duidelijkheid: ook çavaria, de koepelorganisatie van de holebi- en transgendergemeenschap, verwelkomt het onderzoek naar de mogelijkheden van deze bijkomende preventiemethode. De grote meerderheid van nieuwe besmettingen in België gebeurt immers onder mannen met homoseksuele contacten. Sensoa van zijn kant blijft dan ook verder inzetten op condoompromotie en aansporen tot testen bij deze doelgroep. Want al deze preventiemethoden zijn aanvullend op elkaar, al is het maar omdat condooms ook tegen andere soa’s beschermen.

Studie, nog geen praktijk

Het bericht dat België daar mee het tweede land ter wereld wordt dat deze strategie in de praktijk brengt, klopt echter niet. PrEP-studies lopen reeds in verschillende landen. Bovendien gaat het om een studie. Vooraleer PrEP buiten proefprojecten kan worden gebruikt, moeten er ander voorwaarden vervuld zijn. Zo dient de medicatie voor preventief gebruik geregistreerd te worden en dient een eventuele terugbetaling te worden geregeld. In tegenstelling tot de Verenigde Staten zijn deze twee voorwaarden voor een breder gebruik in België alvast niet vervuld.

Andere elementen van HIV-plan nog belangrijker

Tot slot: een PrEP-studie is één van de meer dan vijftig acties uit het HIV-plan. Andere elementen zijn nog belangrijker om nieuwe infecties een halt toe te roepen. Inzetten op een zeer snelle opsporing van infecties is er daar één van. De grote meerderheid van de nieuwe infecties gebeurt immers door mensen die zelf maar net zijn geïnfecteerd, maar het zelf niet weten. Ook het opstarten van een behandeling los van de mate waarin het afweersysteem wel of niet is aangetast levert een bijdrage aan het welzijn van mensen met hiv en kan een preventief effect hebben. Sensoa kijkt dus ook uit naar initiatieven op dit vlak.

Lees meer over het proefproject van het ITG