Sensoa roept tijdens deze Week van de Lentekriebels (11-15 maart) scholen op om extra aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming. Daarnaast geeft Sensoa tips om de dialoog tussen ouders en de school te verbeteren. Want hoewel veel ouders blij zijn met relationele en seksuele vorming op school, zijn sommige ouders ook bezorgd. Of ze hebben via andere ouders of sociale media foute info over de inhoud van de lessen doorgekregen.
Communicatie met ouders: hoe kunnen scholen het aanpakken?
Scholen hebben elk hun eigen aanpak om met ouders te communiceren over relationele en seksuele vorming. Sommige scholen doen dat proactief. Andere scholen wachten tot er vragen komen van ouders. Beide aanpakken hebben hun voor- en nadelen. Op Sensoa.be vinden scholen daarom tips en een stappenplan om met ouders te communiceren.
Sensoa staat stil bij de drempels, bezorgdheden en mogelijke nadelen. Er wordt opgelijst welke communicatievormen scholen kunnen gebruiken en hoe een school kan omgaan met vragen en bezorgdheden van ouders.
Maar ook het ruimere plaatje krijgt aandacht: wat is de visie van de school op seksuele opvoeding en waarom zou de school er wel of niet over communiceren?
Welke rol spelen ouders?
Sensoa staat ook stil bij wat ouders denken. Op Allesoverseks.be geven we tips aan ouders om zich te informeren over wat er op school aan bod komt en hoe ze hun zorgen en vragen kunnen aankaarten. We leggen ook uit hoe en wanneer ouders zelf met hun kinderen kunnen praten over seksualiteit.
Daarnaast geeft Sensoa tips over welke woorden je als ouder kunt gebruiken, welke vragen je kunt beantwoorden en hoe je zo’n gesprek met tieners aanpakt. Ouders zijn immers de eerste en voornaamste opvoeders van kinderen. Ze geven hun kinderen van jongs af waarden en normen mee over relaties, respect en grenzen respecteren.
Maar kinderen en jongeren zijn erg benieuwd naar wat hun vrienden over al deze thema’s denken. Vaak zien ze foute informatie op sociale media.
Dan is het belangrijk dat scholen ouders betrekken en met hen communiceren. Anders bestaat het risico dat ouders foute veronderstellingen gaan maken over wat er aan bod komt op school, met soms als gevolg dat ouders hun kinderen thuishouden tijdens de lessen relationele en seksuele vorming.
Waarom is relationele en seksuele vorming belangrijk?
Relationele en seksuele vorming is belangrijk en beschermt kleuters en kinderen. Jonge kinderen proberen de wereld rondom hen te begrijpen en hebben veel vragen over gevoelens, hun lichaam, waar baby’s vandaan komen, gelijkenissen en verschillen tussen jongens en meisjes enzovoort. Daar kunnen ze wel wat hulp van volwassenen bij gebruiken.
Tegelijkertijd treft seksueel grensoverschrijdend gedrag ook kinderen en jongeren. Door hen de juiste taal aan te reiken en hen weerbaar te maken voorkomen we dat jonge slachtoffers met niemand over hun negatieve ervaringen durven te praten.
Lees meer over de Week van de Lentekriebels