In 2023 is het twintig jaar geleden dat een nieuwe organisatie het levenslicht zag. Die werd geboren uit de samensmelting van het CGSO Trefpunt met Sensoa. Het ‘nieuwe’ Sensoa verenigde voortaan zowel de thema’s relationele en seksuele vorming, seksueel welbevinden en anticonceptie als de preventie van hiv en soa, het thema leven met hiv en de preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag.   

Die twintig jaar zijn we letterlijk en figuurlijk spraakmakend geweest over seks. In meerdere betekenissen: onze campagnes, initiatieven, acties gingen over de tongen. Bijvoorbeeld door onze campagne ‘Praat over seks’ te lanceren met krantenadvertenties met daarin naakte, vrijende koppeltjes. Maar ook, we deden praten over seks en schroomden niet om mensen 'taal' te geven om dat te doen.  

Seks is omzeggens overal rondom ons, in de media, in het straatbeeld… En toch valt het ons vaak zwaar om er iets over te zeggen. Dat is begrijpelijk. We geven ons immers niet zomaar bloot. We zijn beducht om anderen te kwetsen of om gekwetst te worden. Ons verstand moet vertalen wat we instinctief aanvoelen of emotioneel beleven en vindt daarbij niet altijd de juiste woorden. Maar de dingen juist benoemen zorgt net voor de veiligheid die intimiteit en seks zo nodig hebben.  Hier wil Sensoa het verschil maken. Door in detail in te kleuren wat OK is en wat niet, zodat beide partijen eruit leren. Door het gevoel van afwijzing van mensen die leven met hiv onder woorden te brengen. Door te zeggen waar het op staat als het over taboe-onderwerpen gaat. Door informatie in verschillende talen aan te bieden voor wie in Vlaanderen zijn weg nog zoekt. Door een kat een kat, een condoom een condoom en een clitoris een clitoris te noemen.  

Dat twintig jaar volhouden is niet evident. Een organisatie is een beetje als een relatie. Dus kozen we ervoor doortastend én zorgvuldig te zijn. Doortastend in structurele hervormingen en zorgvuldig met elkaar als medewerkers. Het helpt als we daarbij kijken naar wat ons met elkaar verbindt. De tien procent waarin we van elkaar verschillen zagen we als een verrijking. Zo’n integratie gaat des te vlotter als de hele familie je daarin steunt. Bloemen en een dankwoord dus voor al onze subsidiegevers, vrijwilligers, medewerkers en ex-medewerkers, (collega)organisaties en sponsors, die dit avontuur ondersteunden.   

We delen met hen allen wat we vanzelfsprekend vinden: mensen moeten hun eigen keuzes kunnen maken. Maar dat is het niet altijd. Dus helpen we samen mensen op weg. Om af te wegen wanneer ze iets over hun leven met hiv willen vertellen en aan wie. Om de vorm van anticonceptie te vinden die bij hen past.  Om hun opties in te schatten bij het voorkomen van soa. Om zelf te bepalen wanneer en met wie ze aan seks toe zijn. Om aan te geven dat ze van gedacht zijn veranderd en dat het nu stopt of net begint. Om uit te leggen wat ze prettig vinden en wat voor hen wel werkt. Dat is wat we willen ondersteunen…  

En dat alles met één doel: dat seksualiteit kan zijn wat het wil zijn: een helende en wonderlijke vorm van intimiteit, waarin we onszelf en elkaar terugvinden door ons even helemaal te verliezen.   

Met uw steun werken we daar graag nog twintig jaar (en langer) aan verder! 

Chris Lambrechts, directeur Sensoa