Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Eerste hiv-zelftest in de apotheken

22/11/2016 - 15:26

Voortaan kan men in de Belgische apotheken terecht voor een hiv-zelftest.  Dat past in een gediversifieerd testaanbod, al zijn er ook een aantal bekommernissen.

Hiv-Plan: zelftest goede aanvulling

In het Hiv-Plan voor België wordt gewezen op het belang van een snelle opsporing van hiv. Hoe sneller een infectie wordt opgemerkt en behandeld, hoe kleiner de kans dat ze wordt doorgegeven. Meteen kan ook gestart worden met hiv-remmende medicatie wat niet alleen de gezondheid van de betrokken persoon ten goede komt. Het zorgt ervoor dat de virale lading, de hoeveelheid virus in het bloed, daalt waardoor de kans op overdracht drastisch vermindert. 

Daarom is Sensoa voorstander van een gediversifieerd testaanbod: geef mensen die zich willen (laten) testen, zoveel mogelijk kansen daartoe. Testen kan bij de huisarts, maar ook bij gespecialiseerde testcentra en de aidsreferentiecentra. Daarnaast wordt ook ingezet op speekseltests, in clubs en uitgaansgelegenheden voor homomannen. In die groep komt hiv namelijk vaak voor. 

Daar komt nu de mogelijkheid bij van de eerste zelftest die het CE-label draagt: autotest VIH 

Zelftests = meer autonomie

Zelftests zijn tests die mensen zelf kunnen aanschaffen en uitvoeren. Ze kunnen het resultaat aflezen zonder tussenkomst van een arts of ander medisch geschoold professioneel. Dat betekent dat:

 • je zelf kan kiezen hoe en wanneer je een test afneemt
 • je dit volledig zelfstandig kan doen
 • je zelf de beslissingen neemt over je (seksuele) gezondheid en zorg
 • de test volledig anoniem en toegankelijk wordt
 • je met niemand hoeft te praten over je seksualiteit of risico’s
 • je de test zo vaak kan afnemen als je zelf wil.

In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn de hiv-zelftests al een tijdje eerder te koop, in apotheken en online pharmacies. Uit een analyse van de verkoopgegevens weten we dat volgende groepen van homomannen zich het meest aangesproken voelen tot het product: mannen die nog nooit eerder getest zijn, mannen die in niet-stedelijk gebieden wonen en mannen die zich heel regelmatig laten testen en met een zelftest een bezoek aan een arts kunnen overslaan. Ook voor andere groepen kan de hiv-zelftest een meerwaarde zijn, zoals voor migranten afkomstig uit sub Saharaans Afrikaanse landen en partners van beide vernoemde groepen.

Zelftests, bekommernissen

Maar er zijn ook een aantal bekommernissen waar we rekening mee dienen te houden:

 • De vensterperiode, de fase tussen de besmetting en het moment waarop de besmetting door de zelftest kan vastgesteld worden, bedraagt bij de zelftest drie maanden. Bij de klassieke bloedtest, die oa bij de huisarts wordt uitgevoerd, is die momenteel slechts zes weken. Indien in de voorbije drie maanden een risicocontact plaatsvond, geeft een negatief resultaat van een zelftest geen uitsluitsel.
 • Er bestaat bij een hiv-test steeds een kans op een vals positief resultaat. Een reactief resultaat van de hiv-zelftest dient altijd bevestigd te worden door een klassieke bloedtest.
 • Counseling ontbreekt bij een reactief resultaat. Wie vangt je op, wie beantwoordt je vragen, wie verwijst je door naar de gespecialiseerde centra? Een huisarts of hulpverlener kan die counseling wel geven.
 • Een zelftest op hiv doet geen uitspraken over de aanwezigheid van een andere seksueel overdraagbare aandoening. Hiervoor dien je nog steeds langs te gaan bij een arts.
 • Tot slot is er de prijs van de hiv-zelftest. Gezien deze 29.90€ bedraagt, ligt dit ruimschoots hoger dan wat betaald wordt bij de huisarts. 

Opgelet!

Er zijn verschillende frauduleuze sites die tests aanbieden waarvan de betrouwbaarheid niet kan aangetoond worden. Koop de test enkel bij uw apotheker of bestel hem via de site van uw apotheker!

Meer info

Lees meer over de zelftest

Alles over de zelftest voor gezondheidsprofessionals

Bekijk hoe de test werkt

Erover praten: De vrijwilligers van de Holebifoon (0800 99533) zijn ook ‎opgeleid om een accuraat antwoord te geven op vragen over de zelftest.