Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Patrick Reyntiens ontvangt Lifetime Achievement Award van çavaria

17/01/2014 - 13:37

Op 18 januari 2014 ontving Patrick Reyntiens, medewerker van Sensoa, tijdens het SPARKLE  evenement van Cavaria een Lifetime Achievement Award voor zijn jarenlange inspanningen om hiv uit het verdomhoekje te halen. 29 jaar geleden kreeg hij te horen dat hij besmet was geraakt door hiv, toen dat nog onvermijdelijk tot aids leidde en dat een doodvonnis was. Toen hij besloot de oversten van het bedrijf waar hij werkte erover in te lichten, werd hij prompt ontslagen, tot zijn grote verbazing en verontwaardiging.

Een man met een missie was opgestaan. Hij werd één van de eersten die eerst nog anoniem, dan met naam en foto, in de Belgische media getuigde over de dagelijkse strijd tegen de discriminatie van mensen met hiv. Hij klaagde het stigma aan dat zelfs vandaag nog aan hiv kleeft. Duizenden leerlingen leerden hem kennen, de man die zo bevlogen kwam spreken over wat hem overkomen was. Die hen aanspoorde veilig te vrijen. Die hen leerde dat verdraagzaamheid en mededogen ons werkelijk tot mensen maakt. Geen praatprogramma, geen regionale zender, geen lokale krant is hem te min om zijn verhaal te doen. Elke farmaceutische firma kreeg hem over de vloer en ging in op zijn verzoek om meer te investeren in initiatieven voor mensen met hiv en aids.

Hij begeestert mensen, maakt ons stil en roept ons op om ook in eigen boezem te kijken. Zo bekritiseerde hij de homogemeenschap toen die in de beginjaren zoveel mogelijk afstand nam van de aidsepidemie. Tot op vandaag blijft hij herhalen dat open en eerlijke communicatie over de eigen status noodzakelijk is. Niet alleen om hiv zichtbaar te maken, maar ook om uit de schaduw van het geheim te kunnen treden.

Met zijn open houding en pleidooi voor meer samenwerking tussen de hiv-organisaties droeg Patrick Reyntiens bij tot het ontstaan van Sensoa, waar hij van in het begin een gewaardeerde en gedreven medewerker is. We zijn dan ook bijzonder trots op onze collega en feliciteren Patrick van harte met deze welverdiende Lifetime Achievement Award.

Bekijk het mooie filmpje  over de uitreiking met Patrick Reyntiens op gaylive.be.