Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Sensoa blij met verlenging terugbetaling anticonceptie

15/06/2012 - 15:39

Minister Onkelinx liet donderdag tijdens het vragenuurtje weten dat ze de (gedeeltelijke) terugbetaling van anticonceptie aan min 21-jarigen wil behouden. Sensoa juicht die beslissing toe omdat deze maatregel het voor jongeren makkelijker maakt om anticonceptie te gebruiken. Net daardoor kunnen jongeren zich beter beschermen tegen ongeplande zwangerschappen. Voor een aantal jongeren is de kostprijs van anticonceptie immers een grote drempel. Met de maatregel worden bepaalde anticonceptiepillen en de noodpil volledig terugbetaald. Toch blijft er voor sommige merken en andere methoden nog steeds een restbedrag dat dient betaald te worden, over.

Door deze regeling geeft de overheid ook het signaal dat zij het recht erkent van jongeren om te experimenteren met hun seksualiteit. Meteen maakt de overheid het jongeren mogelijk om dit veilig te doen. Uit onderzoek blijkt dat een dergelijk maatschappelijk klimaat leidt tot veiliger seksueel gedrag en een beperking van het aantal ongeplande zwangerschappen.

Het rechtstreeks effect van een dergelijke  maatregel is moeilijk te meten. Er zijn immers heel veel factoren die invloed hebben op het aantal ongeplande zwangerschappen. De terugbetaling van anticonceptie is er daar één van en heeft ongetwijfeld ook invloed gehad op de daling van het aantal ongeplande zwangerschapen bij tieners in Vlaanderen tijdens de afgelopen jaren.