Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Sensoa mee achter PrEP-project

11/09/2015 - 09:55

Deze week start het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde, het Be-PrEP-ared-project. Sensoa steunt dit. Het project onderzoekt of homomannen met verhoogd risico op hiv, de medicatie tegen hiv willen gebruiken om zo een infectie met hiv te vermijden. Verder wordt ook onderzocht hoe trouw de tabletten worden ingenomen, hoe het gebruik wordt ervaren en of het condoomgebruik verandert. Het is de eerste keer dat PrEP, want zo noemt men die methode, in België wordt onderzocht. Sensoa zetelt in deze studie in de Community Advisory Board om ervoor te zorgen dat relevante informatie vlot doorstroomt naar homomannen.

PrEP als aanvulling

PrEP kan voor specifieke groepen een beloftevolle en nuttige aanvulling betekenen op de huidige hiv-preventie. Voor sommige homomannen, de groep waar het aantal nieuwe hiv-diagnoses hoog blijft, kan het een extra bescherming bieden. ‘Zestig procent van de homomannen mag dan consequent condooms gebruiken, voor een specifieke groep mannen schiet het condoom er in een specifieke fase in hun leven al eens bij in. PrEP is dan een aanvulling die bepalend kan zijn om hen te beschermen tegen hiv’ aldus Sandra Van den Eynde van Sensoa. De bestaande preventiemethodes, met ondermeer verspreiding van condooms, blijven evenwel even belangrijk.

Condooms, testen en behandeling

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dringt aan om proefprojecten op te zetten. Sensoa deelt de visie dat alle beschikbare middelen optimaal moeten worden aangewend om hiv-infecties in te dijken. Daar is PrEP een onderdeel van. Maar de bestaande preventiemethodes blijven minstens even belangrijk. 

Het aanbod van gratis condooms en glijmiddel in homo-uitgaansgelegenheden, kan ook nog bijkomende aandacht en investeringen gebruiken. Condooms beschermen immers tegen hiv en andere soa's. Ook de test op hiv meer toegankelijk maken, blijft een belangrijk onderdeel van de preventie. Want zo kan hiv vroegtijdig opgespoord worden. Tenslotte is er de behandeling van hiv. Een vroege start met hiv-medicatie, is niet alleen goed voor de gezondheid van de persoon met hiv. Het zorgt er ook voor dat de hoeveelheid virus in het bloed daalt, wat het besmettingsrisico bij onbeschermde seks zo goed als onbestaande maakt. 

Lees meer over het Be-PrEP-ared project en de infomomenten