Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Goede Minnaars-tentoonstelling

Tentoonstelling van Sensoa voor jongeren, Goede Minnaars, logo

Probleem

Veel jongeren zitten vanaf het secundair onderwijs met een heleboel vragen over seks en relaties. Tegelijkertijd is het voor leerkrachten niet voor de hand liggend om die thema's aan te kaarten.

Doel

Jongeren van 12 tot 16 jaar krijgen op een heldere en aan hun leefwereld aangepaste manier informatie over de thema's seks en verliefdheid. Leerkrachten kunnen met aangepast educatief materiaal het bezoek aan de tentoonstelling voorbereiden en de thema's ter sprake brengen in de klas.

De tentoonstelling werd opgebouwd volgens het concept ‘Goede minnaars’ (en dankte daaraan ook zijn naam). Dat geeft aan welke richting we uit willen met seksuele en relationele vorming voor jongeren.  Deze vorming moet er toe bijdragen dat jongeren en kinderen zich ontwikkelen tot volwassenen, die seksualiteit en relaties zinvol in hun leven kunnen integreren. 

Daarnaast dienen ze een relationele moraal te verwerven.  Daarin past aandacht voor het recht het eigen seksuele en relationele geluk na te streven en het nemen en aanvaarden van de eigen verantwoordelijkheid tegenover anderen en de maatschappij.

Tenslotte is het kunnen voorkomen van risico’s als ongewenste zwangerschap, hiv/aids en soa, ongewenste seks en seksueel misbruik essentieel.

Methode

Het project 'Goede Minnaars' is een in 2003 geopende tentoonstelling in de Wereld van Kina (Gent) rond seksualiteit voor jongeren van de 1 en 2 graad secundair onderwijs. Het project bestaat uit 2 luiken: een tentoonstelling, in de vorm van een 'glazen straatje' en een animatiefilm. Het glazen straatje bestaat uit acht hokjes, waarin leerlingen kunnen plaatsnemen. Zowel binnenin als aan de buitenzijde wordt dieper ingegaan op de thema’s met tekst, grafische en interactieve elementen. Daarnaast zijn er drie relatiebanken en één bed, waar drie relatievormen (hetero/holebi/platonisch) aan bod komen en diverse samenlevingsvormen.

De tentoonstelling is interactief, zodat jongeren zelf kunnen voelen, beleven en aanraken, wat in andere tentoonstellingen net niet kan of niet mag. De inhoud gaat over aspecten van seksualiteit waar jongeren mee bezig zijn: mythes, versier- en verknaltips, seks in taalgebruik, eerste hulp bij seks en relaties en lichamelijke veranderingen zijn maar een greep uit de onderwerpen. Ook sociale invloeden, zwangerschap, anticonceptie, waarden en normen en seksueel overdraagbare aandoeningen komen aan bod, net zoals moeilijkere thema's als ongewenste intimiteiten, nieuwe relatievormen en seksueel misbruik.

De tentoonstelling is een prima aanleiding voor leerkrachten om met hun leerlingen te werken rond seksualiteit en relaties. Dat kan op de tentoonstelling zelf met behulp van werkbladen, maar ook na afloop in de klas met behulp van het pakket  'Goede Minnaars’.

Het pakket Goede MInnaars kan besteld of ontleend worden bij de Leermiddelenbank van Sensoa.

Meer info en beeldmateriaal op Seksuelevorming.be

Partners

Met de steun van de toenmalige Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Stad Gent, provincie Oost-Vlaanderen, Durex, MJA (nu Joetz), Dexia (nu Belfius), Euromut, Bristol-Myers Squibb Belgium, Norlevo en Impressant+ Productiehuis.

  • Tentoonstelling van Sensoa voor jongeren, Goede Minnaars, beeld van een man, thema haargroei
  • Tentoonstelling van Sensoa voor jongeren, Goede Minnaars, beeld van een vrouw, thema borsten, billen, haargroei
  • Tentoonstelling van Sensoa voor jongeren, Goede Minnaars, beeld condoomautomaat
  • Tentoonstelling van Sensoa voor jongeren, Goede Minnaars,hartvormig licht
  • Tentoonstelling van Sensoa voor jongeren, Goede Minnaars, hokje
  • Tentoonstelling van Sensoa voor jongeren, Goede Minnaars, romantisch etentje